פיתוח המודל במוזאיקה
'קבלת החלטות נתמכת' הינה פיילוט חדשני בארץ ובעולם.
בשנת 2020 זכתה מוזאיקה, בשיתוף עם עמותת מרווה, במכרז של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים וישראל מעבר למגבלות – ג'וינט ישראל, להפעלת הפיילוט.
בישראל חיים היום כ-60,000 איש בעלי אפוטרופוס ממונה. חלק ניכר מהם מסוגלים לחיות באופן עצמאי אם יקבלו תמיכה בנושאים מסוימים וקביעת אפוטרופוס עבורם עלול לצמצם את חירותם ולפגוע בזכותם לאוטונומיה, לניהול חיים עצמאיים, ללקיחת אחריות על חייהם ולהשתלבותם בקהילה.
'קבלת החלטות נתמכת' מהווה מודל חלופי לאפוטרופסות המאפשר, באמצעות 'תומך בקבלת החלטות', לנהל את תהליך קבלת ההחלטות ויישומם באופן עצמאי.
במסגרת הפיילוט, פועלים כיום כ-50 מתנדבים דוברי 4 שפות בכל הארץ וכ-20 מקבלי החלטות החלו תהליך עם תומכים מתנדבים מהתכנית. חלק ממקבלי ההחלטות נמצאים בתהליך של הסרת האפוטרופסות, אשר משנה לחלוטין את המציאות היומיומית שלהם ומעביר אותם ממצב של חוסר עצמאות ללמידה כיצד להתמודד עם עצמאות.
התוכנית מתמקדת בשלוש רמות פעילות:
- פעולות והרצאות חשיפה לאנשי מקצוע במערכת הרווחה, המשפט, הבריאות והחינוך; לאנשי מקצוע בעמותות וארגונים העובדים עם אוכלוסיית היעד ולאוכלוסיית האזרחים הוותיקים והאנשים עם מוגבלות ובני משפחותוהם. זאת, על מנת שיכירו את החלופה ויוכלו לבקש/להציע אותה.
- בניית תשתית של תומכים מתנדבים בכל רחבי הארץ, דוברי שפות ומרקעים תרבותיים ודתיים שונים, אשר עוברים הכשרה במסגרת הפיילוט וכן הדרכה פרטנית וקבוצתית שוטפת לכל אורך התמיכה.
- בניית מערך הכשרה, הדרכה וליווי למתנדבי המיזם הכולל הכשרה מתוקשבת, מפגשי הדרכה, מאגר מידע וכלים ופורומים מקצועיים להתייעצות.
צור קשר
אילון ברכפלד רכז ארצי ורכז אזור המרכז. מייל: elon-dm@mosaica.org.il.
ויקי שטרום רכזת אזור דרום וירושלים. מייל: viki-dm@mosaica.org.il .
סוזן ניירנס רכזת אזור הצפון. מייל: susan-dm@mosaica.org.il .